Wil je binnenkort een dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen? Het is van belang dat je vooraf goed uitzoekt welke mogelijkheden hiervoor beschikbaar zijn. In dit artikel vind je meer informatie, zodat je de best mogelijke beslissing kunt maken. 

Dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen

Bij nieuwbouw worden dakkapellen meestal direct ingebouwd. Vaak gebeurt dit tijdens het inlijsten van de dakconstructie. Het is dus raadzaam om duidelijk afspraken met de dakkapelspecialist hierover te maken. Zo weet je direct zeker of je de dakkapel vergunningsvrij kunt laten plaatsen.

Bij twijfel kun je natuurlijk ook altijd de website van de rijksoverheid raadplegen. Dit geldt ook wanneer je besluit een dakkapel achteraf laat plaatsen in een bestaand huis. Dit soort aanvragen kunnen namelijk behoorlijk wat tijd in beslag nemen. 

Daarnaast kunnen de kosten voor een bouwvergunning makkelijk tot in de honderden euro’s oplopen. Het is daarom van belang dat je nooit te lang met dit soort aanvragen. Voldoet de vergunningsaanvraag niet aan de wettelijke voorwaarden, dan krijg je met het gemeentelijke bestemmingsplan te maken. 

In deze situatie dien je vaak eerst een omgevingsvergunning aan te vragen, voordat je kunt beginnen met bouwen. Zorg dat je bij het bouwplan ook rekening houdt met omliggende buren. Stel dat je buren achteraf een klacht indienen, dan krijg je meestal met het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek te maken.

Welke dakkapellen kun je zonder vergunning plaatsen?

De meeste dakkapellen kun je tegenwoordig ook zonder vergunning laten plaatsen. Het is van belang waar je de dakkapel precies wilt monteren. De plaatsing is grotendeels van het type dak afhankelijk. 

Zo mag aan de voor- en zijkant van een huis meestal niet zonder vergunning worden gebouwd. Zo’n verbouwing heeft vaak directe invloed op de omgeving. Daarom wordt een dakkapel meestal op het achterdakvlak of op een zijdakvlak gebouwd, mits het zijdak niet direct in lijn ligt met de openbare weg.

Ook de afmetingen van de dakkapel spelen hierbij een belangrijke rol. Zo moet de onderkant bijvoorbeeld meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1 meter boven het dakoppervlak uitsteken.

De VELUX-dakkapellen komen bijvoorbeeld nooit hoger dan 60 cm boven het dakoppervlak. Hierdoor komen de wettelijke vergunningseisen in vrijwel alle bouwconstructies te vervallen! 

Meer ruimte
op zolder?

  • Meer ruimte en licht in je woning
  • Duurzaam en onderhoudsarm
  • Binnen één dag geplaatst