Verhoog de duurzaamheid van je woning met een slimme dakkapelkeuze
Als je nadenkt over het optimaliseren van je woning, kijk je wellicht eerst naar zaken zoals isolatie en dubbele beglazing. Maar heb je ooit stilgestaan bij de voordelen van een dakkapel? Dit ogenschijnlijk kleine detail kan een grote impact hebben op het energielabel en de duurzaamheid van je huis. Maar waar begin je als je duurzame afwerkingsmaterialen wilt kiezen?
Een dakkapel met goede isolatiematerialen, zoals PIR of EPS, kan jouw woning helpen efficiënter met energie om te gaan. Dit vertaalt zich direct naar een verbeterd energielabel. Hoe werkt het precies? Door het gebruik van deze hoogwaardige isolatiematerialen blijft warmte beter binnen in de winter en houdt het je huis koeler in de zomer.
Het installeren van HR++ glas of zelfs triple glas in je dakkapel kan stookkosten met wel 20-30% verminderen. Dit type glas zorgt ervoor dat warmte minder snel uit je huis ontsnapt. Heb je al eens gedacht aan de rol van ventilatieroosters? Deze zijn essentieel voor een gezonde luchtcirculatie zonder dat je aan comfort of energie-efficiëntie inboet.
Wist je dat de overheid je kan helpen bij het verduurzamen van je woning? Met subsidies zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) ontvang je financiële steun voor investeringen zoals isolatie en hoogrendementsglas. Ook leningsopties, zoals de Energiebespaarlening, maken duurzame aanpassingen financieel aantrekkelijk.
Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het is goed om te weten of je een vergunning nodig hebt voor de installatie van een dakkapel. Gelukkig zijn er plenty opties voor vergunningsvrije plaatsing, vooral als het aan de achterzijde van je woning is.
Een dakkapel kan een fantastische manier zijn om zowel je woongenot als de waarde van je woning te vergroten. Door slimme keuzes te maken qua materialen en gebruik te maken van beschikbare subsidies en financieringsopties, kun je een positieve bijdrage leveren aan zowel je portemonnee als het milieu.
Vraagt een dakkapel onderhoud? Hoewel dakkapellen vrij onderhoudsvriendelijk zijn, is het aan te raden om regelmatig controles uit te voeren om lekkages en andere problemen te voorkomen.
Hoeveel bespaar ik met isolatie van een dakkapel? Afhankelijk van de gebruikte materialen kan je energierekening jaarlijks met honderden euro’s dalen, waardoor je in 5 tot 10 jaar je kosten terugverdient.
Kan ik overal een dakkapel plaatsen? Niet elk dak is geschikt voor een dakkapel; controleer altijd of jouw dakconstructie stevig genoeg is en of er wettelijke beperkingen bestaan.