Kan een dakkapel bijdragen aan een hoger energielabel?

De impact van een dakkapel op je energielabel: Wat je moet weten

Het plaatsen van een dakkapel is een geweldige manier om meer ruimte en licht in huis te krijgen, maar wist je dat het ook kan bijdragen aan een beter energielabel? Jazeker! En dat is precies waar we het vandaag over gaan hebben.

Wat is het energielabel en waarom is het belangrijk?

Het energielabel van een woning laat zien hoe energiezuinig het pand is. Heb je een huis met een energielabel A, dan ben je goed bezig. G betekent daarentegen dat er nog werk aan de winkel is. Een beter energielabel maakt je huis aantrekkelijker op de woningmarkt en zorgt voor lagere maandelijkse energiekosten. Iedereen wil toch geld besparen?

Hoe een dakkapel jouw energielabel kan verbeteren

Een dakkapel kan wonderen doen voor je energielabel dankzij verbeterde isolatie en ventilatie. Moderne dakkapellen maken vaak gebruik van hoogwaardige isolatiematerialen zoals polyester. Hierdoor blijft de warmte binnen in de winter en juist buiten in de zomer. Wie houdt er niet van een constante temperatuur thuis?

Veel dakkapellen zijn bovendien voorzien van HR++ of triple glas, wat leidt tot minder warmteverlies en tot wel 20-30% besparing op stookkosten. En door ventilatieroosters kan je fris lucht binnenlaten zonder energieverlies. Das pas slim!

Financiële voordelen en ondersteuning

Verduurzamen kan starten met een dakkapel, en er zijn mogelijkheden om de kosten te drukken. Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) kun je profiteren van subsidies voor isolatie en dakkapellen. Dit maakt de investering aantrekkelijker met een kleinere impact op je portemonnee.

Ook biedt de Energiebespaarlening aantrekkelijke financieringsmogelijkheden voor dakkapellen. Zo kun je je huis verduurzamen zonder dat je direct je spaargeld hoeft aan te spreken.

Overige aspecten om in gedachten te houden

Bij het plaatsen van een dakkapel is het handig om te weten dat je misschien een vergunning nodig hebt. Kijk uit naar regels over hoe groot een dakkapel mag zijn zonder vergunning, of informeer je over gezamenlijke afspraken met je buren.

Tenslotte, is het transport en installatie inclusief in je offerte? Vraag hiernaar om verrassingen te voorkomen.

Conclusie

Een dakkapel kan je woning echt transformeren, niet alleen qua ruimte en licht, maar ook qua energie-efficiëntie en kostenbesparing. Door hoogwaardige isolatie en energiezuinige materialen kan je je energielabel verbeteren en bijdragen aan een duurzamere toekomst. En met subsidies en leningsopties wordt het plaatsen van een dakkapel financieel haalbaarder dan je misschien denkt.

Veelgestelde vragen

Heb ik een vergunning nodig voor mijn dakkapel?

Dit hangt af van de plaatsing en grootte van de dakkapel. Soms is het vergunningsvrij, maar het is altijd verstandig dit na te gaan bij je gemeente.

Kunnen buren een dakkapel tegenhouden?

Ja, in sommige situaties kunnen buren bezwaar maken als de plannen niet voldoen aan de regelgeving. Een goed overleg kan vaak veel doen.

Waarom zijn dakkapellen relatief duur?

De kosten omvatten materialen, arbeidsuren en eventuele vergunningen. Maar de investering betaalt zich vaak terug in ruimte, comfort en energiebesparing.

Meer ruimte
op zolder?

  • Meer ruimte en licht in je woning
  • Duurzaam en onderhoudsarm
  • Binnen één dag geplaatst