Ben je van plan je dakkapel te renoveren en wil je tegelijkertijd energiekosten besparen? Goed nieuws, want een dakkapel kan meer doen dan alleen je kijk op de omgeving verbeteren en extra ruimte creëren. Laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop je energiebesparingen kunt realiseren tijdens een dakkapelrenovatie.
Wist je dat een goed geïsoleerde dakkapel kan bijdragen aan een hoger energielabel van je woning? Moderne dakkapellen worden vaak voorzien van isolatiematerialen zoals PIR of EPS. Deze materialen zorgen voor uitstekende thermische weerstand. Door dit toe te passen, wordt warmteverlies in de winter geminimaliseerd en overmatige hitte in de zomer geweerd.
Een tip: zorg ervoor dat je voor jouw dakkapel kiest voor HR++ of triple glas. Deze glasopties hebben isolerende eigenschappen die kunnen leiden tot een besparing tot wel 30% op je stookkosten. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!
Naast goede isolatie is ventilatie heel belangrijk. Een ventilatierooster of mechanisch systeem zorgt voor frisse lucht zonder dat er te veel warmte verloren gaat. Zo blijft je binnenklimaat gezond en comfortabel.
Je hoeft niet de bank te beroven om een energiezuinige dakkapel te realiseren. Via subsidies van de overheid, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie, kunnen kosten deels worden vergoed. Naast subsidies kun je ook een gunstige Energiebespaarlening afsluiten voor dit soort renovaties. Ja, zelfs bij het installeren van een gratis aangeboden diensten!
Door de energiebesparende maatregelen die je neemt bij het renoveren van je dakkapel kun je een directe invloed hebben op je maandelijkse energierekening. Er zijn gevallen bekend waarbij huishoudens tot wel € 1.800 per jaar besparen! Beveilg je zolderruimte, verbeter je binnenklimaat en verhoog de waarde van je woning—het is een win-win situatie.
Dus, als je een oude dakkapel hebt die toe is aan renovatie, overweeg dan om dit te combineren met energiebesparende maatregelen. Het gebruik van hoogwaardige materialen, goede ventilatie, en isolatie kan je veel op de lange termijn opleveren. Neem die stap, en geniet van een lagere energierekening en een gezonder leefklimaat. Met de hulp van subsidies en leningen maak je de sprong naar duurzaamheid betaalbaar en haalbaar.
1. Kan een dakkapel op elk dak geplaatst worden?
Het korte antwoord is nee. De geschiktheid van een dakkapel hangt af van de hellingshoek van je dak. Lees meer over de mogelijkheden op jouw dak.
2. Hoeveel bespaar ik met een goed geïsoleerde dakkapel?
Dit kan variëren, maar met de juiste isolatie kunnen besparingen oplopen tot wel 30% op je stookkosten. Dat is aanzienlijk!
3. Is een vergunning altijd nodig voor het plaatsen van een dakkapel?
Niet altijd, maar het is verstandig om de regels en richtlijnen van jouw gemeente te controleren.