Dakkapellen zijn kleine, vaak zeer handige uitbreidingen voor een woning, maar kunnen soms wel hoge kosten met zich meebrengen. Bij het plaatsen van dakkapellen zijn er zowel kant-en-klare constructies die met behulp van een kraan in het dakgebied worden gehesen, als ‘handgemaakte’ constructies die een aannemer ter plaatse op het dak bouwt. Beide soorten kunnen een aanzienlijke meerwaarde aan een woning toevoegen.

Hoeveel kost een geprefabriceerde dakkapel ongeveer?

De meest kosteneffectieve oplossing is een geprefabriceerde dakkapel. Voor kleine en eenvoudig vormgegeven kant-en-klare dakkapellen zijn de prijzen doorgaans relatief laag. Inclusief de installatiekosten zullen dergelijke dakkapellen doorgaans tussen de 3.000 en 5.000 euro kosten. Speciale uitvoeringen kunnen echter aanzienlijk duurder uitvallen, iets wat ook voor kleine dakkapellen geldt.

Bij een toenemende omvang lopen de kosten echter bijzonder snel op. De grotere dakkapellen met een breedte van meer dan 2 meter kosten doorgaans tussen de 7.000 euro tot 10.000 euro. Dat is inclusief de montage.

Hoeveel kost een kant-en-klare dakkapel precies?

Hoe u verder precies de kosten voor een dakkapel kunt berekenen is heel moeilijk van te voren aan te geven. Dit hangt immers af van de afmeting van de dakkapel, het aantal ramen, de constructieve vormgeving en de vorm van de dakkapel.

De belangrijkste prijsverschillen worden over het algemeen door de ramen van de dakkapel veroorzaakt. Afhankelijk van het type raam en het ontwerp zijn de prijzen uiteraard verschillend. Denk hierbij onder meer aan de raamvorm en raamindeling, de raambalken, het openingsmechanisme, de warmtedoorlatendheid en beglazing. Denk ook aan de extra kosten van ingebouwde rolluiken of een geïntegreerde zonwering.

Daarnaast zijn er uiteraard ook verschillen in kosten door het type uitvoering van de zijwanden. Denk in dit geval aan het verkozen materiaal, de thermische isolatie en binnenbekleding. Bovendien kunnen ook de waterafvoer mogelijkheden op het dak verschillend zijn. Indien er aparte goten nodig zijn, dan verhoogt dit zeker de kosten.

U schaft ook niet alleen een geprefabriceerde dakkapel aan. Om te beginnen heeft u soms een bouwvergunning voor de dakkapel nodig. Daarnaast moet u rekening houden met de transportkosten van de dakkapel en eventueel het huren van een kraan om de dakkapel op het dak te plaatsen als dit niet bij de installatiekosten inzit. En nadat de dakkapel geplaatst is, is er tevens een afwerking in het interieur noodzakelijk.

Kosten besparen op het plaatsen van een dakkapel

Kant-en-klare dakkapellen zijn aanzienlijk goedkoper dan de op maat gemaakte dakkapellen. Overleg in een vroeg stadium met een aannemer om het optimale prefab model voor uw dak te vinden! Een andere kostenbesparende tip is om het plaatsen van een dakkapel met andere werkzaamheden op het dak te combineren.

Verder zou u het beste aan een dakkapel met een plat dak willen denken. Deze biedt tegen een relatief lage prijs namelijk de grootste winst qua ruimte en licht. Eén groot raam is ook betaalbaarder dan meerdere kleine.

Vraag ook verschillende offertes aan en zorg ervoor dat deze allemaal dezelfde items bevatten. Alleen dan kunnen de offertes echt met elkaar worden vergeleken. Probeer indien mogelijk van overheidssubsidies voor energiegerelateerde renovaties te profiteren.

Meer ruimte
op zolder?

  • Meer ruimte en licht in je woning
  • Duurzaam en onderhoudsarm
  • Binnen één dag geplaatst