Het dak met de daarop aangebrachte dakkapellen speelt een belangrijke rol in de uitstraling van een woning. Mossen en korstmossen, die zich na verloop van tijd op de dakpannen nestelen, evenals al het vuil op een dakkapel bederven het totaalbeeld hiervan.

Maar niet alleen het beroerde uiterlijk is een probleem, want al deze aangroei en viezigheid is soms ook schadelijk voor de kwaliteit van uw woning. Plus als de dakpannen schoon zijn, dan kan het regenwater ook beter weglopen.

Het schoonmaken van de dakgoten

Daarnaast moeten alle huiseigenaren er tevens aan denken hun dakgoten schoon te (laten) maken. Dit minstens één keer per jaar en bij voorkeur in de herfst, wanneer de zwaarste bladval al is afgelopen. Het komt namelijk regelmatig voor dat als er ook maar een paar blaadjes op de verkeerde plek zitten, de goot al verstopt raakt. Als het regenwater niet meer vrij kan wegstromen, loopt de goot over. Dit leidt al snel tot een niet onaanzienlijke vochtschade aan het metselwerk en de fundering van de woning.

Waarom een professionele dakreiniging uit te laten voeren

Veel huiseigenaren willen in dit geval graag een complete professionele dakreiniging zodat het dak er daarna weer als nieuw uitziet. Het wordt onervaren doe-het-zelvers niet geadviseerd het dak met al zijn elementen zelf te reinigen, daar de kans op letsel te groot is.

Als u hoogtevrees heeft, problemen met de bloedsomloop of hartproblemen, of u nog nooit eerder op een dak bent geweest, huur dan zonder meer een professioneel schoonmaakbedrijf in om dit werk voor u te laten doen.

Als u het schoonmaakwerk toch zonder professionele hulp wilt doen, moet u zeker de juiste apparatuur aanschaffen. Een hogedrukreiniger is veelal voldoende. En zorg uiteraard voor de nodige veiligheidsmaatregelen.

Denk hierbij aan een ladder (of steiger) en een veiligheidssysteem, speciaal voor daken die op een hoogte van meer dan drie meter beginnen. Vergeet uiteraard ook speciale veiligheidsschoenen met antislipzolen niet!

Het schoonmaken van de dakkapellen

De dakkapellen bevinden zich meestal ook op een grote hoogte van een woning en zijn vaak aan een schuin dak verbonden. Het schoonmaken van een dakkapel is daardoor een gevaarlijke klus te noemen.

U wilt deze dakkapellen natuurlijk regelmatig schoon (laten) maken. Dakkapellen hebben door het wisselvallige Hollandse weer immers veel te verduren en kunnen daardoor ook behoorlijk vies worden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan groene aanslag (algen), mos en zand. Deze vervuiling resulteert niet alleen in een slecht uiterlijk, maar al dit vuil zal op een gegeven moment ook in het materiaal van een dakkapel zelf trekken. Hierdoor wordt de conditie van uw dakkapel aangetast en neemt de kwaliteit en levensduur ervan flink af.

Bij een professionele schoonmaak wordt de beplating, zijn regenwaterafvoer en de ramen en kozijnen van de dakkapel vakkundig schoongemaakt. Dit alles voor slechts een paar tientjes per keer. En als de dakgoot, mogelijke rolluiken en de ventilatieroosters schoongemaakt moeten worden, dan kost dit nog een beetje extra.

Voor een optimaal onderhoud van een dakkapel zou dit schoonmaken idealiter ieder jaar plaats moeten vinden. U zou dit dan ook prima met het schoonmaken van de dakgoten kunnen combineren.

Meer ruimte
op zolder?

  • Meer ruimte en licht in je woning
  • Duurzaam en onderhoudsarm
  • Binnen één dag geplaatst